Od początku wiedziałam, że moim prezentem gwiazdkowym dla Babci będzie coś słodkiego i to coś co sama zrobię. Planowałam trufle, babeczki, może czekoladki, jednak mama uświadomiła mnie, że jak prezent dla Babci to tylko krówki. No i musiałam tym razem przyznać jej rację, aż sama sobie się dziwiłam, że na to nie wpadłam. ;)

To cukierki idealne na prezent, każdy je lubi, kojarzą się z dzieciństwem i są dość proste do zrobienia. trochę tylko trzeba się pobawić z pakowaniem i krojeniem ich na kawałki.
Robienie krówek ma jeszcze jedną wieeeeelką zaletę (ale o niej nikt głośno nie mówi)- podczas gotowania i krojenia można bezceremonialnie objeść się masą kajmakową. Bo nie wiem jak Wy, ale ja ją uwielbiam, to jedna z moich ulubionych słodyczy. Od dziecka. Nawet jako mały brzdąc, kiedy nie umiałam usiedzieć w miejscu potrafiłam mieszać dłuugi czas spokojnie masę żeby tylko kajmak był. I mazurek kajmakowy na Wielkanoc. Obowiązkowo ;)

Ale tym razem Bożonarodzeniowo i prezentowo. Mam nadzieję, że Babcia się ucieszy ;)


Domowe krówki ciągutki
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
80g masła
3/4 szklanki curku

Mleko, miękkie masło i cukier mieszamy razem w garnku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zagotuje mieszamy już cały czas aż zacznie brązowieć i stanie się bardzo gęsta. Niezawodnym sposobem sprawdzenia "czy już" jest wylanie kropli masy na talerzyk- jeżeli od razu zastygnie masa jest gotowa. W oryginalnym przepisie autorka podaje czas 15 min od zagotowania do całkowitego zgęstnienia, mnie jednak potrzebne było o wiele więcej czasu- około 45 min. Gotową masę wylewamy do formy silikonowej (u mnie keksówka) i czekamy aż stężeje. Po ostygnięciu można dodatkowo wstawić ją do lodówki. Stężałą masę kroimy i pakujemy cukierki. 

Krówki nie są typowymi, które można spotkać w sklepie, brak im twardej skorupki i nie są aż tak zbite, jednak mocno zalepiają, są wspaniale mleczne i  bosko smakują. Potrafią przenieść w krainę dzieciństwa. I o to właśnie chodzi.



Smacznego  ;))


8 Comments

Featured Posts