Przyszła pora na wykorzystywanie resztek z wigilijnego stołu. W każdym domu na pewno zostały spore ilości jedzenia, jeśli nie ryb, ciast i sałatek to zapewne orzechów, czekoladek i bakalii. A to jeden z pomysłów na ich wykorzystanie. 

Moje muffiny robiłam co prawda tuż przed świętami z przeznaczeniem na kolejny słodki prezent w tym roku. Dla amatora keksu. ;) Mam nadzieję, że smakowały. 


Babeczki keksowe
(7-8 sztuk)
1 szklanka mąki
1 jajko
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
100g posiekanych bakalii
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Suche składniki łączymy w jednej misce, w drugiej miksujemy razem jajko z olejem. Dodajemy sypkie składniki i ponownie miksujemy. Wsypujemy posiekane bakalie i delikatnie wmieszowujemy je w masę. Można trochę zostawić i posypać wierzch każdej babeczki przed pieczeniem. Pieczemy w foremkach silikonowych lub papilokach około 20-30 min w 170 stopniach. Aż do wyrośnięcia i złotego koloru



Myślę, że te babeczki dobrze sprawdzą się też jako element menu sylwestrowego. Bo chyba już pora pomyśleć własnie o nim ;))

Smacznego :) 



10 Comments

  1. Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Takie wypieczone, i po części naprawdę kojarzą mi się z keksem, nawet kolorystycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chwytam od razu 2 (na zapas) i znikam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej! Zostałaś przeze mnie otagowana.

    Zapraszam do wzięcia udziału w zabawie, szczegóły w poście: http://relishmeals.blogspot.de/2012/12/167-saturday-tagi-i-mango-z-wanilia.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej! Zostałaś przeze mnie otagowana.

    Zapraszam do wzięcia udziału w zabawie, szczegóły w poście: http://relishmeals.blogspot.de/2012/12/167-saturday-tagi-i-mango-z-wanilia.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Dlaczego zrobilam sie glodna :D?

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na muffinkowe wydanie keksu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tylko ile w końcu tej mąki .?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. dlaczego dwa razy jest mąka w przepisie i to w różnych ilościach? kombinuję i kombinuję i nie wiem, z jakim składnikiem została pomylona...

    OdpowiedzUsuń

Featured Posts