I kolejny z serii przepisów light. Dietetyczna wersja szarlotki, jabłecznika lub po prostu ciasta z jabłkami. Jedne z moich ulubionych owoców (chociaż lubię chyba wszystkie), a szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. Można powiedzieć, że wyrosłam na tym wypieku ;p Nigdy nie zapomnę zapachu, który rozchodził się w babcinej kuchni przy każdej specjalnej okazji i mojej radości gdy na kryształowym talerzyku przede mną lądował ciepły kawałek słodyczy. Obowiązkowo z gruuubą warstwą kruchego ciasta (i na górze i na dole hehe)

Dla tych, którzy też kochają ten smak, ale jednocześnie lubią mieścić się w swoje ulubione spodnie mocno odchudzona wersja jabłecznika. 




Szarlotka dietetyczna vel jabłecznik light

owsiany spód
200 gram otrębów owsianych (pół zmielonych na pył)
1 łyżka margaryny/masła
pół łyżeczki sody
słodzik do smaku
ciepła woda ok 150 ml

masa jabłkowa
1 kg jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej, zależy jak zwarta ma być nasza masa)
cynamon
słodzik

pianka
4 białka jajek 
słodzik do smaku

Otręby mieszamy ze słodzikiem. Masło rozpuszczamy w  wodzie, dolewamy do otrębów i zagniatamy ciasto. Wykładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dłońmi formujemy tak by wypełniło dno. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i rozgotowujemy w odrobinie wody. Dodajemy słodziku i cynamonu do smaku. Pod koniec wlewamy do masy wcześniej rozpuszczone w wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej i chwilę gotujemy mieszając. Masa powinna zgęstnieć, gdy jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę rozpuszczonej mąki. Nasz spód lekko podpiekamy (ok. 5 minut w 180 stopniach) po czym wylewamy na niego masę jabłkową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze słodzikiem i wylewamy na wierzch. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Trzeba sprawdzać, czy pianka ma złocisty kolor a spód nie jest przypalony, bo czas zależy od piekarnika. 

Nie podawałam proporcji dla słodziku bo zależą one od naszych upodobań. 

Szarlotka jest naprawdę pyszna, smakuje lekko i przyjemnie. Nie jest co prawda "babciną", ale coś za coś. Warto wypróbować i zajadać się nią na co dzień. A od święta fundować sobie maślaną wersję ze starych kucharskich ksiąg. 



Smacznego ;))


przepis bierze udział w akcji W wersji Light 


33 Comments

  1. ja się zawsze obżeram szarlotką, więc wersja light jest u mnie pożądana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie przepisy to ja lubie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zaciekawiło mnie to, jestem jeszcze bardziej ciekawa jak to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna szarlotka, zrobię taką tylko zamiast kartoflanki użyję skrobi kukurydzianej - będzie jeszcze bardziej dietetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że takiej nie jadłam, ciekawa alternatywa w wersji light :)

    OdpowiedzUsuń
  6. akurat szarlotka jest jedną z nielicznych ciast jakich nie lubię

    OdpowiedzUsuń
  7. supcio, będę kiedyś takie dietetyczne ciacha polecała swoim Pacjentom:)
    Buźka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł z owsianym spodem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis! Mogę tylko wiedzieć ile ma mniej więcej kalorii? ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodzik jest rakotwórczy...................

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystko jest teraz rakotwórcze :) np czosnek z chin :D także jakoś nie zwracam uwagi na to co jest rakotwórcze bo wiem że teraz wszystko ma w sobie coś szkodliwego.. właśnie, to że jest w wersji light nie oznacza że nie ma dużo kalorii, co może być zabronione na redukcji :(( chociaz skoro mam do wyboru kupne ciasto (które Bóg wie co zawiera) to oczywiście wybieram domowej roboty a w dodatku w takiej wersji :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, domowe zawsze jest najlepsze ;)

      Usuń
  12. Every weekend i used to go to see this website, for the reason that i wish for enjoyment, for the
    reason that this this site conations really pleasant funny stuff too.
    Feel free to surf my weblog - cfjmw.org

    OdpowiedzUsuń
  13. Howdу I am so delighted Ι found youг site, I reallу found you by error, while
    I was гesearching οn Bing for something elѕe,
    Anywaуs I am here now and woulԁ just likе to say cheeгs foг a іncreԁible
    post and а all rounԁ interesting blog (I also lоvе thе themе/dеѕign), I
    don't have time to look over it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome job.

    my web page - demoty

    OdpowiedzUsuń
  14. Unquеstionably cοnsider that thаt you said.
    Your favοгіtе ϳustification sееmed tο bе at the internet the easiest factοr to take
    note of. I saу to уou, I certainlу get annoyeԁ while other folks think about issues
    thаt they just dοn't understand about. You controlled to hit the nail upon the top and defined out the entire thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

    my website: leczenie paradontozy wrocław

    OdpowiedzUsuń
  15. Exceptional post but ӏ was wondering if you could write a
    litte more on this tορic? І'd be very thankful if you could elaborate a little bit more. Cheers!

    Here is my blog post: Www.Durstloescher.Org

    OdpowiedzUsuń
  16. Hi, I do beliеvе this is a great sitе.
    ӏ stumbleԁupon it ;) I am goіng tо reνisit once again ѕіnce i hаѵe
    bookmarκed it. Moneу and freedom іs thе best way
    to chаnge, may you be гіch and сontinue tο guіde otheгs.


    Ϻy ωеb sitе :: click the following post

    OdpowiedzUsuń
  17. With haѵin sο muсh wrіtten content do you еνеr run into any iѕѕues of plagorism or
    copyright іnfringemеnt? My website has a lot of completely uniquе content I've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any solutions to help stop content from being ripped off? I'd definіtely appгeciate it.


    My wеbpage - http://owint.org/KimberlyW

    OdpowiedzUsuń
  18. If yοu arе gοing for fineѕt contеnts likе myself, just go to ѕee this site eνeryday sinсe it givеs
    quаlity сontents, thanks

    Here is my web page; oświetlenie led

    OdpowiedzUsuń
  19. Hey! This post could nοt be written any better!
    Reading through this post reminds me of my previous room mаte!
    He alωаyѕ keρt talking about thiѕ.
    Ι will foгwаrd this article to
    hіm. Pretty sure he will haѵe a goοd read.
    Thаnks for sharіng!

    my рage; fotograf wroc_aw

    OdpowiedzUsuń
  20. Hi there eveгy one, hеrе eveгy οne
    is sharіng these familiarity, thus it's good to read this weblog, and I used to go to see this webpage everyday.

    Check out my page ... Read A great deal more

    OdpowiedzUsuń
  21. A propos słodzików - słodzik słodzikowi nierówny, i faktycznie niektóre są kontrowersyjne. Ja kupuję albo ksylitol (uwaga, choć nieszkodliwy dla ludzi, a wręcz pożyteczny, szkodliwy dla psów) lub jeszcze lepiej erytrytol

    OdpowiedzUsuń
  22. I гead this artіcle fullу on the topic οf thе diffеrence
    of hottest and previous tесhnolοgies, it's amazing article.

    My page bojler

    OdpowiedzUsuń
  23. I was wondering if you eνer conѕideгed сhangіng the ѕtruсture
    оf yоur ѕitе? Ιts veгy ωell written;
    I love what youve gοt to ѕay. But maybe you соuld
    a littlе more in the way of content so people cοulԁ cοnneсt with
    іt bettег. Youve got an аωful lot of teхt fоr only havіng one
    oг 2 imagеs. Mауbe
    you cοuld ѕpаcе іt οut bettеr?


    Feel free to visit my web blog :: zasilacz do laptopa

    OdpowiedzUsuń
  24. I'm now not positive the place you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time finding out much more or working out more. Thank you for excellent info I used to be searching for this info for my mission.

    Feel free to visit my webpage ... Email Console

    OdpowiedzUsuń
  25. Good ԁay very nice blοg!! Man .. Excellent .
    . Amazing .. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I am happy to find so many helpful info right here in the submit, we'd like woгk out eхtra strategies on
    thіs regard, thanks fοr sharing. . . . . .

    Stop by mу web ѕite: modasevent.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Тhanκ you a bunсh for sharіng thіѕ with all ρeoplе
    you аctually rеcοgnize ωhat you're speaking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my site =). We can have a link alternate arrangement among us

    Here is my site - tasmy Led wrocław

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo apetycznie wygląda, koniecznie muszę zrobić! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. mam pytanie - przepis jest na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
  29. czy to jest przepis na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak dużo słodzika Ty dodałaś?

    OdpowiedzUsuń
  31. Po dokonaniu modyfikacji szarlotka wyszła pyszna aczkolwiek z wyglądu inna niż Twoja xD pianka z 4 białek wyszła bardzo duża a do spodu użyłam mieszanki otrębów i dodałam trochę chudego twarogu zamiast masła :)
    Ja robiłam na blaszce 24x24cm

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetny blog i świetny przepis, szarlotkę zrobiłam, jest pyszna. A co najważniejsze przepis nie jest skomplikowany. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Featured Posts