Kruche ciasto kojarzy się z najwspanialszymi słodyczami- taratelki z malinami, kruche ciasteczka czekoladowe, szarlotka, sernik... ;) Istne niebo w gębie. Ale tylko w gębie, bo w lustrze już zdecydowanie mniej. Do dzisiaj. 

Dzisiaj bowiem przedstawiam Wam absolutnie pyszną i absolutnie bezgrzeszną tartę na dietetycznym kruchym cieście. 


Serowa tarta na dietetycznym kruchym cieście

spód
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
100 g jogurtu naturalnego
5 tabl słodziku

nadzienie
ser biały 250 gram
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 tabl słodziku
aromat waniliowy

owoce do dekoracji

Mąkę połączyć z jajkiem i jogurtem, dosłodzić i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć formę do tarty. Zapiec lekko około 5 minut w 200 stopniach. 
Twaróg zblendować z jajkami i sodą, dodać aromat i słodzik. Taką masę wylać na podpieczony spód. Udekorować owocami (u mnie 1 nektarynka i kilka malin). Piec jeszcze 15-20 minut w 200 stopniach. Można jednak zmniejszyć temperaturę gdy ser zbyt szybko spiecze się z wierzchu. 



Nie mam zdjęć już upieczonej tarty ponieważ... nie zdążyłam ich zrobić. Tarta zniknęła w bliżej nieokreślonych okolicznościach. 

Gwarantuje, że wam również zasmakuje. 

Smacznego ;))

Przepis bierze udział w akcji W wersji Light




20 Comments

  1. Wspaniały pomysł! I jak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi naprawdę zachęcająco.
    Polecam Ci jednak zamiast słodziku w tabletkach - który najczęściej nie nadaje się do takiej obróbki termicznej, słodzik w proszku do wypieków. Ja używam w swojej kuchni słodzika Sussina Gold :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie dietetyczna i zdrowa :) Przypuszczam, że ze smakiem jest również na duży plus. Leci do zakładek, na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna - kolejny Twój przepis do wypróbowania!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. też robiłam ostatnio ciasto kruche na jogurcie! chyba rzadko będę wracać do tradycyjnego z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle apetyczna, od razu nabrałam ochoty na nią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. swietny pomysl na odchudzona tarte:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pysznie wygląda. pewnie zjadłabym jej tyle, że na nic zdałyby się jej dietetyczne właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo na pewno wypróbuję, czekałam na taki postęp w wynalazkach ludzkości :D

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacja, zapisałam sobie do listy mashew ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda że nie ma zdjęć spodu, bo to o niego najbardziej tu chodzi a chciałabym zobaczyć czy jest zwarty i nierozwalający się :( Może upieczesz jeszcze raz?? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm pyszności :)
    świetny blog :)
    ciekawy post ♥
    Zapraszam do mnie ♥♥
    całusy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ile kalorii ma jedna porcja tej tarty?

    OdpowiedzUsuń
  14. liczenie kalorii naprawde nie jest potrzebne i według mnie prowadzi donikad nawet na diecie, ale odpowiem na to pyt, mimo ze wszystko zalezy od rodzaju skłądników:
    spód
    1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 675 kcal)
    1 jajko (jezeli M to ok. 80kcal jezeli klasa L koło 90 kcal)
    100 g jogurtu naturalnego (zwykły kolo 60 kcal, 0% koło 40 kcal)
    5 tabl słodziku (o kcal)

    nadzienie
    ser biały 250 gram (zalezy od rodzaju u mnie 73 kcal/100g)
    2 jajka (160 kcal)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    10 tabl słodziku
    aromat waniliowy

    wystarczy zsumowac i podzielic na ilosc porcji, ktora zalezy od nas, mozna pociąc tartę na 8, 10, 12 kawalkow, ile chcemy.

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja w przekroju? Nie rozwala się? Nie trzeba np banana albo budyniu jeszcze na taki krótki czas pieczenia??? Brzmi cudnie i robię na 100% ale mam obawy, że nie będzie zbyt spójne...
    M_tusia

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne ciasteczko, fajna masa serowa, bananki i różne rodzynki :3 Ale spód trochę trocinowaty, bo za grubo albo za mało słodko :3 A najlepiej zjem go rano z pomidorkiem i ogóreczkiem zapieczony z szynką :3 Ogólnie wykładajcie cienko spód, bo może okazać się wiórowaty :3 Chomiczki :3

    OdpowiedzUsuń
  17. ile słodzika w proszku zamiast tablektowego?

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, słodziki to głownie asparta i ksylitol które w wysokich temperaturach tworzą groźne związki rakotwórcze..dlatego nawet do gorących napojów powinno się się dodawać słodzik po przestygnięciu, więc ciasto super ale bez słodzika :>!

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam. Jaka Pani miala średnicę foremki?

    OdpowiedzUsuń
  20. Również proponuję zamiast słodziku, ksylitol. Jako jedyny odkwasza organizm, ma niski indeks glikemiczny, wybiela zęby, zmniejsza łaknienie na słodycze oraz świetnie zastępuje cukier w wypiekach. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, np tutaj http://ziolavita.pl/ksylitol-cukier-brzozowy-1kg-aka-p1205.html

    OdpowiedzUsuń

Featured Posts