Gdy mam ochotę na coś słodkiego a nie chce wrzucać w siebie bezsensownie niezdrowych tłuszczów i cukrów w postaci batoników i cukierków idę do kuchni i w dosłownie 15 minut "kręcę" ciasto. Najlepiej z owocami. Najlepiej z tymi sezonowymi. Jest banalne w przygotowaniu i nawet samo stanowi świetną bazę do późniejszych deserów. Przypomina trochę biszkopt, jest delikatne w smaku i puszyste. 




Pełnoziarniste dietetyczne ciasto z owocami 
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb
1 łyżka zarodków pszennych
2 jajka
1 łyżka masła/margaryny
10-15 tabletek słodziku
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

owoce np śliwki


Masło rozpuszczamy, wbijamy jaja, dodajemy mąkę, otręby, zarodki, sodę i proszek. Miksujemy na gładko, gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy trochę mleka i miksujemy dalej. Ciasto wlewamy do formy i dekorujemy owocami ( u mnie połówki śliwek) Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach. 




Ciasto jest błyskawiczne, dietetyczne i zdrowe. Pozwala nacieszyć i oczy i podniebienie bez szkody dla naszego zdrowia i sylwetki. Idealne do kawy, na piknik, a nawet do pracy ;) 
Ja swoje zrobiłam z okazji imienin mojej babci, która bardzo ucieszyła się na wieść, że mimo swojej cukrzycy może się nim spokojnie zajadać. Jest ono bowiem dobre nie tylko dla odchudzających się i dbajacych o sylwetkę ale również dla diabetyków. Ma niski indeks glikemiczny i brak w nim cukru. 



więc

Smacznego ;)


13 Comments

  1. O, zapisuję przepis :) Akurat mam dziś ochotę na ciasto ze śliwkami, z nieba mi spadasz... Może jednak uda mi się upiec ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm wyglada naprawde zachecajaco :) no i zdrowe, to najwazniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda, porwałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ,u mnie też dziś pełnoziarniste z owocami ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie wygląda:) I jakie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i na pewno takie jest, chociaż ja osobiście nie jestem przekonana do słodziku, chyba bym wolała odrobinkę cukru trzcinowego, czy miodu, mimo, że to wersja dietetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciasto:) Ale też nie jestem przekonana do słodziku dodawanego do wypieków, wolałabym dać miód;) A mąkę sojową kupiłam w Piotrze i Pawle na dziale ze zdrową żywnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wyszło pyszne, zamieniłam tylko słodzik na miód. Pozwalam sobie podzielić się przepisem z moimi czytelnikami, z podanie źródła oczywiście. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ile kalorii ma taka porcja ciasteczka xD??

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja zrobiłem z syropem z agawy zamiast słodziku, bardzo fajne i szybkie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wielkie dzięki za przepis! Ciasto wyszło bardzo dobre, pomimo ze nie miałem pod ręką zarodków (dałem 2.5 łyżki otrębów), a słodzik zastąpiłem syropem z agawy. Serdecznie polecam wszystkim którzy jeszcze się wahają

    OdpowiedzUsuń
  12. w jakiej ilości miód zamiast słodziku?

    OdpowiedzUsuń

Featured Posts