Ostanio w kółko je robię, a że jestem osobą, która raczej rzadko powtarza ten sam przepis pod rząd (wolę próbować nowych smaków jak najczęściej) musi byc w nim coś co sprawia, że tak je lubię. Może to aromat grzybów, może delikany kremowy smak przełamany ostrym smakiem chilli, a może po prostu uwielbiam risotto ;) Ale na pewno nie chcę o tym przepisie zapomnieć, dlatego uwieczniam go tutaj, dla siebie i dla każdego kto zechce go wykorzystać. A zapewniam, że warto :)
Kremowe risotto pieczarkowe
( 2 porcje)
100g ryżu arborio
500g pieczarek
1/3 papryczki chilli
2 łyżki kremowego serka naturalnego
1 łyżeczka ziół (pasuje koperek suszony, natka pietruszki, bazylia)
opcjonalnie czosnek, sól, pieprz
bulion grzybowy
Pieczarki kroimy w plasterki, przesmażamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy posiekaną papryczkę i czosnek, po chwili dodajemy ryż, gdy cały ryż oblepi się tłuszczem wlewamy porcjami bulion (kolejną porcję wlewamy gdy ryż wchłonie poprzednią), jeżeli używamy wina to wlewamy je dodatkowo przed bulionem. Ryż gotujemy w ten sposób około 20min. PO ym czasie łączymy go z pieczarkami, przyprawiamy i po lekkim ostygnięciu dodajemy serek. Mieszamy razem.
Ciepłe, rozgrzewające danie na chłodne dni. Syci na długo, a nawet jeszcze dłużej dzięki lekko pikantnemu smakowi. Można je gotować ciągle i ciągle...
Smacznego ;)
Ale ono smacznie wygląda :) Lubię takie dodatki do makaronu, dlatego w ryżu... Czemu nie?
OdpowiedzUsuńMmmm pieczerki z ryżem pychota :)
OdpowiedzUsuńświetnie!pokażmy ludziom jak wykorzystywać polskie warzywka :) dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo!pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej ml bulionu będzie potrzeba do tego dania? :D
OdpowiedzUsuńIle potrzeba bulionu? :D
OdpowiedzUsuń