Dawno nie robiłam tarty, oj dawno. Chodziła za mną od jakiegoś czasu, ale brakowało motywacji. Jednak kiedy zobaczyłam w kuchni pora wielkości szafy wiedziałam, że coś muszę z niego zrobić. Pobuszowałam po kuchni i okazało się, że "stać" mnie właśnie na tartę- wszystko było. Wzięłam się więc do pracy, jako spód użyłam przepisu na kruche ciasto bez tłuszczu takie jak w tej tarcie na słodko. To mój ulubiony spód pod takie wypieki, jogurt nadaje wypiekowi wilgotności, a ciasto smakuje całkiem jak kruche. A brak w nim tłuszczu, jest dietetyczne i dużo zdrowsze. I pozwala na duuuuży kawałek.



Pełnoziarnista tarta porowa bez tłuszczu
spód
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1jajko
90g jogurtu naturalnego
szczypta soli

wierzch
biała część pora
2 jajka
2 łyżki serka naturalnego
100ml mleka
pieprz
sól
tymianek
papryka czerwona

Mąkę zagniatamy z jajkiem i jogurtem na ciasto. Staramy się to zrobić jak najszybciej, nie trzeba ciasta długo wyrabiać. Odstawiamy je na pół godz do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy i wylepiamy nim formę. Nakłuwamy ją widelcem lub wysypujemy "obciążającą fasolą i podpiekamy 10-15 min w 180 stopniach. 
Jajka miksujemy z mlekiem, serkiem i doprawiamy. Pora kroimy w plasterki średniej grubości. Wysypujemy nim podpieczony spód i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy jeszcze ok 20 min w 180 stopniach. 

Ten beztłuszczowy spód doczeka się jeszcze niejednej mojej warjacji :)) A co do tarty to pysznie smakuje z sosem chrzanowym lub koperkowym. Ja jednak podawałam ją z wędzonym łososiem. Palce lizać.



Smacznego :)


8 Comments

  1. Zawsze brakuje mi motywacji do robienia tart. Lubię je, ale tak mi się nie chce... Chyba jednak spróbuję, bo nieźle kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ciekawie, a jako że zdrowsza to lubię ją jeszcze bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę kawałeczek takiej tarty!:-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, dorzucam do listy przepisów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdrowo i apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis na ten spód - naprawdę bardzo dobry, konsynstencja i smak. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła - więc zamiast 1.5 szklanki mąki dałam 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki płatków owsianych (polecam wypróbowanie). Na pewno będę z niego korzystać!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na tartę! sama właśnie myślałam o tarcie porowej tylko że z dodatkiem kukurydzy i serka wiejskiego. na pewno wypróbuje Twój przepis na spód :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja tarta jest wyśmienita! Użyłam co prawda innego wkładu, ale jestem dowodem, że tarta absolutnie nie musi byc robiona z masłem!!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Featured Posts