I kolejny z serii przepisów light. Dietetyczna wersja szarlotki, jabłecznika lub po prostu ciasta z jabłkami. Jedne z moich ulubionych owoców (chociaż lubię chyba wszystkie), a szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. Można powiedzieć, że wyrosłam na tym wypieku ;p Nigdy nie zapomnę zapachu, który rozchodził się w babcinej kuchni przy każdej specjalnej okazji i mojej radości gdy na kryształowym talerzyku przede mną lądował ciepły kawałek słodyczy. Obowiązkowo z gruuubą warstwą kruchego ciasta (i na górze i na dole hehe)
Dla tych, którzy też kochają ten smak, ale jednocześnie lubią mieścić się w swoje ulubione spodnie mocno odchudzona wersja jabłecznika.
Szarlotka dietetyczna vel jabłecznik light
owsiany spód
200 gram otrębów owsianych (pół zmielonych na pył)
1 łyżka margaryny/masła
pół łyżeczki sody
słodzik do smaku
ciepła woda ok 150 ml
masa jabłkowa
1 kg jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej, zależy jak zwarta ma być nasza masa)
cynamon
słodzik
pianka
4 białka jajek
słodzik do smaku
Otręby mieszamy ze słodzikiem. Masło rozpuszczamy w wodzie, dolewamy do otrębów i zagniatamy ciasto. Wykładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dłońmi formujemy tak by wypełniło dno. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i rozgotowujemy w odrobinie wody. Dodajemy słodziku i cynamonu do smaku. Pod koniec wlewamy do masy wcześniej rozpuszczone w wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej i chwilę gotujemy mieszając. Masa powinna zgęstnieć, gdy jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę rozpuszczonej mąki. Nasz spód lekko podpiekamy (ok. 5 minut w 180 stopniach) po czym wylewamy na niego masę jabłkową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze słodzikiem i wylewamy na wierzch. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Trzeba sprawdzać, czy pianka ma złocisty kolor a spód nie jest przypalony, bo czas zależy od piekarnika.
Nie podawałam proporcji dla słodziku bo zależą one od naszych upodobań.
Szarlotka jest naprawdę pyszna, smakuje lekko i przyjemnie. Nie jest co prawda "babciną", ale coś za coś. Warto wypróbować i zajadać się nią na co dzień. A od święta fundować sobie maślaną wersję ze starych kucharskich ksiąg.
ja się zawsze obżeram szarlotką, więc wersja light jest u mnie pożądana :)
OdpowiedzUsuńtakie przepisy to ja lubie! :D
OdpowiedzUsuńzaciekawiło mnie to, jestem jeszcze bardziej ciekawa jak to wygląda.
OdpowiedzUsuńfajna szarlotka, zrobię taką tylko zamiast kartoflanki użyję skrobi kukurydzianej - będzie jeszcze bardziej dietetycznie :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że takiej nie jadłam, ciekawa alternatywa w wersji light :)
OdpowiedzUsuńakurat szarlotka jest jedną z nielicznych ciast jakich nie lubię
OdpowiedzUsuńsupcio, będę kiedyś takie dietetyczne ciacha polecała swoim Pacjentom:)
OdpowiedzUsuńBuźka!
Fajny pomysł z owsianym spodem :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Mogę tylko wiedzieć ile ma mniej więcej kalorii? ;)
OdpowiedzUsuńSłodzik jest rakotwórczy...................
OdpowiedzUsuńwszystko jest teraz rakotwórcze :) np czosnek z chin :D także jakoś nie zwracam uwagi na to co jest rakotwórcze bo wiem że teraz wszystko ma w sobie coś szkodliwego.. właśnie, to że jest w wersji light nie oznacza że nie ma dużo kalorii, co może być zabronione na redukcji :(( chociaz skoro mam do wyboru kupne ciasto (które Bóg wie co zawiera) to oczywiście wybieram domowej roboty a w dodatku w takiej wersji :))
OdpowiedzUsuńzgadzam się, domowe zawsze jest najlepsze ;)
UsuńEvery weekend i used to go to see this website, for the reason that i wish for enjoyment, for the
OdpowiedzUsuńreason that this this site conations really pleasant funny stuff too.
Feel free to surf my weblog - cfjmw.org
Howdу I am so delighted Ι found youг site, I reallу found you by error, while
OdpowiedzUsuńI was гesearching οn Bing for something elѕe,
Anywaуs I am here now and woulԁ just likе to say cheeгs foг a іncreԁible
post and а all rounԁ interesting blog (I also lоvе thе themе/dеѕign), I
don't have time to look over it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome job.
my web page - demoty
Unquеstionably cοnsider that thаt you said.
OdpowiedzUsuńYour favοгіtе ϳustification sееmed tο bе at the internet the easiest factοr to take
note of. I saу to уou, I certainlу get annoyeԁ while other folks think about issues
thаt they just dοn't understand about. You controlled to hit the nail upon the top and defined out the entire thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks
my website: leczenie paradontozy wrocław
Exceptional post but ӏ was wondering if you could write a
OdpowiedzUsuńlitte more on this tορic? І'd be very thankful if you could elaborate a little bit more. Cheers!
Here is my blog post: Www.Durstloescher.Org
Hi, I do beliеvе this is a great sitе.
OdpowiedzUsuńӏ stumbleԁupon it ;) I am goіng tо reνisit once again ѕіnce i hаѵe
bookmarκed it. Moneу and freedom іs thе best way
to chаnge, may you be гіch and сontinue tο guіde otheгs.
Ϻy ωеb sitе :: click the following post
With haѵin sο muсh wrіtten content do you еνеr run into any iѕѕues of plagorism or
OdpowiedzUsuńcopyright іnfringemеnt? My website has a lot of completely uniquе content I've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any solutions to help stop content from being ripped off? I'd definіtely appгeciate it.
My wеbpage - http://owint.org/KimberlyW
If yοu arе gοing for fineѕt contеnts likе myself, just go to ѕee this site eνeryday sinсe it givеs
OdpowiedzUsuńquаlity сontents, thanks
Here is my web page; oświetlenie led
Hey! This post could nοt be written any better!
OdpowiedzUsuńReading through this post reminds me of my previous room mаte!
He alωаyѕ keρt talking about thiѕ.
Ι will foгwаrd this article to
hіm. Pretty sure he will haѵe a goοd read.
Thаnks for sharіng!
my рage; fotograf wroc_aw
Hi there eveгy one, hеrе eveгy οne
OdpowiedzUsuńis sharіng these familiarity, thus it's good to read this weblog, and I used to go to see this webpage everyday.
Check out my page ... Read A great deal more
A propos słodzików - słodzik słodzikowi nierówny, i faktycznie niektóre są kontrowersyjne. Ja kupuję albo ksylitol (uwaga, choć nieszkodliwy dla ludzi, a wręcz pożyteczny, szkodliwy dla psów) lub jeszcze lepiej erytrytol
OdpowiedzUsuńI гead this artіcle fullу on the topic οf thе diffеrence
OdpowiedzUsuńof hottest and previous tесhnolοgies, it's amazing article.
My page bojler
I was wondering if you eνer conѕideгed сhangіng the ѕtruсture
OdpowiedzUsuńоf yоur ѕitе? Ιts veгy ωell written;
I love what youve gοt to ѕay. But maybe you соuld
a littlе more in the way of content so people cοulԁ cοnneсt with
іt bettег. Youve got an аωful lot of teхt fоr only havіng one
oг 2 imagеs. Mауbe
you cοuld ѕpаcе іt οut bettеr?
Feel free to visit my web blog :: zasilacz do laptopa
I'm now not positive the place you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time finding out much more or working out more. Thank you for excellent info I used to be searching for this info for my mission.
OdpowiedzUsuńFeel free to visit my webpage ... Email Console
Good ԁay very nice blοg!! Man .. Excellent .
OdpowiedzUsuń. Amazing .. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I am happy to find so many helpful info right here in the submit, we'd like woгk out eхtra strategies on
thіs regard, thanks fοr sharing. . . . . .
Stop by mу web ѕite: modasevent.com
Тhanκ you a bunсh for sharіng thіѕ with all ρeoplе
OdpowiedzUsuńyou аctually rеcοgnize ωhat you're speaking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my site =). We can have a link alternate arrangement among us
Here is my site - tasmy Led wrocław
Bardzo apetycznie wygląda, koniecznie muszę zrobić! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie - przepis jest na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńczy to jest przepis na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńJak dużo słodzika Ty dodałaś?
OdpowiedzUsuńPo dokonaniu modyfikacji szarlotka wyszła pyszna aczkolwiek z wyglądu inna niż Twoja xD pianka z 4 białek wyszła bardzo duża a do spodu użyłam mieszanki otrębów i dodałam trochę chudego twarogu zamiast masła :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam na blaszce 24x24cm
Świetny blog i świetny przepis, szarlotkę zrobiłam, jest pyszna. A co najważniejsze przepis nie jest skomplikowany. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń