Bardzo lubię kuchnię azjatycką, ponieważ jest lekka, zdrowa i szybka. Do tego daje możliwość poznania nowych smaków i pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów ze smakiem.
Takie też jest to danie.
Makaron chiński z tofu
(1 porcja)
50g makaronu chińskiego
90g tofu naturalnego
3 garście chińskiej mieszanki warzyw
1 łyżeczka curry
1 łyżka sosu sojowego
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię teflonową dodajemy nierozmrożone warzywa i dusimy przez jakiś czas na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Jeszcze chwilę dusimy. Mieszamy z makaronem.
Dla mnie makaron chiński to cud techniki ;p Dla przeciętnego Polaka ma bardzo dziwny skład, składa się bowiem z grochu i fasoli mung. Dzięki temu nadaje się nawet dla wegan no i ma niepowtarzalny smak. Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji go spróbować niech się nie waha.
Polecam.
Smacznego ;)
Hmm, a myślałam, że to właśnie Azjaci smażą w głębokim tłuszczu ;) Niemniej, taki makaron jest na pewno smakowity. Lubię chińskie mieszanki warzywne i szaleję, dodając do wszystkiego sos sojowy.
OdpowiedzUsuńhaha no tak, ale kazda kuchnia ma 2 strony medalu ;p
Usuńjednak eliminujac smazenie w glebokim tluszczu i wybierajac odpiwednie potrawy to jedna z lzejszych kuchni swiata ;)
Ja myślę, że często smażenie w głębokim tłuszczu może być zdecydowanie mniej tłuste niż zwykłe smażenie na tłuszczu. Prawidłowe smażenie w głębokim, bardzo gorącym tłuszczu wcale nie daje nam produktów nasączonych tłuszczem - dużo więcej tłuszczu wchłaniają dania zwyczajnie smażone na oleju.
Usuńchętnie zobaczyłabym na swoim stole taki pyszny makaron :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Mało składników a jaki okazały:)
OdpowiedzUsuńrobię niemal identyczny, tylko zamiast tofu u mnie kurczak :)
OdpowiedzUsuńLubię ten makaron, jest wyjątkowy :) Twoje danie mi się podoba :) Jest proste, ale o to właśnie chodzi w azjatyckich daniach z makaronem.
OdpowiedzUsuń