Bardzo lubię kuchnię azjatycką, ponieważ jest lekka, zdrowa i szybka. Do tego daje możliwość poznania nowych smaków i pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów ze smakiem. 
Takie też jest to danie. 


Makaron chiński z tofu
(1 porcja)
50g makaronu chińskiego
90g tofu naturalnego
3 garście chińskiej mieszanki warzyw
1 łyżeczka curry
1 łyżka sosu sojowego


Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię teflonową dodajemy nierozmrożone warzywa i dusimy przez jakiś czas na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Jeszcze chwilę dusimy. Mieszamy z makaronem. 

Dla mnie makaron chiński to cud techniki ;p Dla przeciętnego Polaka ma bardzo dziwny skład, składa się bowiem z grochu i fasoli mung. Dzięki temu nadaje się nawet dla wegan no i ma niepowtarzalny smak. Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji go spróbować niech się nie waha. 
Polecam. 

Smacznego ;)


8 Comments

  1. Hmm, a myślałam, że to właśnie Azjaci smażą w głębokim tłuszczu ;) Niemniej, taki makaron jest na pewno smakowity. Lubię chińskie mieszanki warzywne i szaleję, dodając do wszystkiego sos sojowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha no tak, ale kazda kuchnia ma 2 strony medalu ;p

      jednak eliminujac smazenie w glebokim tluszczu i wybierajac odpiwednie potrawy to jedna z lzejszych kuchni swiata ;)

      Usuń
    2. Ja myślę, że często smażenie w głębokim tłuszczu może być zdecydowanie mniej tłuste niż zwykłe smażenie na tłuszczu. Prawidłowe smażenie w głębokim, bardzo gorącym tłuszczu wcale nie daje nam produktów nasączonych tłuszczem - dużo więcej tłuszczu wchłaniają dania zwyczajnie smażone na oleju.

      Usuń
  2. chętnie zobaczyłabym na swoim stole taki pyszny makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Mało składników a jaki okazały:)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię niemal identyczny, tylko zamiast tofu u mnie kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ten makaron, jest wyjątkowy :) Twoje danie mi się podoba :) Jest proste, ale o to właśnie chodzi w azjatyckich daniach z makaronem.

    OdpowiedzUsuń

Featured Posts