I tradycyjnie coś na słodko :) Wchodząc tutaj można uznać, że żywię się samymi słodkościami, ale co tam. Życie musi być słodkie. 
A jeśli do tego jest zdrowe, dietetyczne i lekkie jak ta rolada serowa. No i oczywiście pełnoziarnista. 
A do tego jak na mnie poszalałam z kształtem :D 



Pełnoziarnista rolada drożdżowa
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
0.5 szklanki mąki pszennej tortowej (ale można zrobić w całości z pełnoziarnistej)
2 jajka+ 1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka drożdży instant 
mleko- do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1 łyżka stewii (lub więcej)
szczypta cukru (pożywka dla drożdży)

nadzienie:
250 g sera białego chudego+ łyżka mleka 
1 białko
2 łyżki rodzynek
1 łyżka stewii

Do mąki dodać drożdże, stewię i szczyptę cukru pomieszać. Wbić jajka i jedno żółtko. Wymieszać i stopniowo dolewać ciepłego mleka cały czas wyrabiając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cisto ma odchodzić od rąk, ale jednocześnie musi być dość "miękkie". Pamiętajcie, żeby użyć jajek w temperaturze pokojowej. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, ser wymieszać z mlekiem. Rodzynki posiekać i wymieszać ze serem i stewią. Partiami dodawać ubite białko i delikatnie mieszać. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na środku ułożyć nadzienie w wąski pasek. Boki ciasta ponacinać w paseczki aż do nadzienia i "zaplatać" na przemian z jednej i drugiej strony. 
Mam nadzieję, że jakoś w miarę zrozumiale opisałam zawijanie rolady ;) Jeśli nie możecie poszukać tej metody w internecie lub zwinąć ją po swojemu ;) Odstawić pod przykryciem jeszcze na około 30min po czym piec 15-20 min w 180 sotpniach. 



Ciasto drożdżowe to jedno z najbardziej dietetycznych ciast nawet w tradycyjnej wersji- a w mojej jest wręcz odchudzające ;) 
Dla kogo? Nie tylko dla tych na diecie ale też dla tych którzy lubią podjeść więcej ;p

Smacznego ;) 




16 Comments

  1. Ojej, zjadłabym do szklanki ciepłego mleka kawałek tej rolady :)
    Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bomba! Drożdżak jak zawsze najlepszy, a jeszcze taki pełnoziarnisty! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie zjadłabym coś takiego na śniadanie z (zimnym) mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie się prezentuje , do tego jest bardzo zdrowy ;) chętnie bym zjadła do kwaki ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ale świetna rolada, kocham ciacha drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mm... uwielbiam drożdżowe z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dla mnie :) przepis zapisany!

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Juz dawno jej nie ma, ale moge zrobić specjalnie dla Ciebie :D

      Usuń
  9. Przepis bardzo fajny, jak wiele na tym blogu. Myślę, że skorzystam z kilku :)PS. Nie jestem alfą i omegą, ale rażą mnie błędy stylistyczne i interpunkcyjne w Twoich przepisach...
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  10. A co z łyżką masła z przepisu na ciasto :)? Roztopić i dodać?

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowita jest ta drożdżówka! Nie miałam za dużo czasu, więc ciasto nie miało możliwości w pełni wyrosnąć, ale i tak wyszło cudowne. Następnym razem zrobię z budyniowym nadzieniem. :)
    Polecam bardzo gorąco, doskonała przekąska do kakao albo kawy.

    OdpowiedzUsuń

Featured Posts