I tradycyjnie coś na słodko :) Wchodząc tutaj można uznać, że żywię się samymi słodkościami, ale co tam. Życie musi być słodkie.
A jeśli do tego jest zdrowe, dietetyczne i lekkie jak ta rolada serowa. No i oczywiście pełnoziarnista.
A do tego jak na mnie poszalałam z kształtem :D
Pełnoziarnista rolada drożdżowa
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
0.5 szklanki mąki pszennej tortowej (ale można zrobić w całości z pełnoziarnistej)
2 jajka+ 1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka drożdży instant
mleko- do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1 łyżka stewii (lub więcej)
szczypta cukru (pożywka dla drożdży)
nadzienie:
250 g sera białego chudego+ łyżka mleka
1 białko
2 łyżki rodzynek
1 łyżka stewii
Do mąki dodać drożdże, stewię i szczyptę cukru pomieszać. Wbić jajka i jedno żółtko. Wymieszać i stopniowo dolewać ciepłego mleka cały czas wyrabiając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cisto ma odchodzić od rąk, ale jednocześnie musi być dość "miękkie". Pamiętajcie, żeby użyć jajek w temperaturze pokojowej. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, ser wymieszać z mlekiem. Rodzynki posiekać i wymieszać ze serem i stewią. Partiami dodawać ubite białko i delikatnie mieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na środku ułożyć nadzienie w wąski pasek. Boki ciasta ponacinać w paseczki aż do nadzienia i "zaplatać" na przemian z jednej i drugiej strony.
Mam nadzieję, że jakoś w miarę zrozumiale opisałam zawijanie rolady ;) Jeśli nie możecie poszukać tej metody w internecie lub zwinąć ją po swojemu ;) Odstawić pod przykryciem jeszcze na około 30min po czym piec 15-20 min w 180 sotpniach.
Ciasto drożdżowe to jedno z najbardziej dietetycznych ciast nawet w tradycyjnej wersji- a w mojej jest wręcz odchudzające ;)
Dla kogo? Nie tylko dla tych na diecie ale też dla tych którzy lubią podjeść więcej ;p
Smacznego ;)
Ojej, zjadłabym do szklanki ciepłego mleka kawałek tej rolady :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis.
Bomba! Drożdżak jak zawsze najlepszy, a jeszcze taki pełnoziarnisty! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym coś takiego na śniadanie z (zimnym) mlekiem :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie się prezentuje , do tego jest bardzo zdrowy ;) chętnie bym zjadła do kwaki ;D
OdpowiedzUsuń*kawki
OdpowiedzUsuńo super!!!! podkradam pomysł:))
OdpowiedzUsuńale świetna rolada, kocham ciacha drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńPorywam ją w całości!
OdpowiedzUsuńDrożdżowe - zawsze!
OdpowiedzUsuńMm... uwielbiam drożdżowe z serem :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :) przepis zapisany!
OdpowiedzUsuńWyślesz mi kawałek? ;D
OdpowiedzUsuńJuz dawno jej nie ma, ale moge zrobić specjalnie dla Ciebie :D
UsuńPrzepis bardzo fajny, jak wiele na tym blogu. Myślę, że skorzystam z kilku :)PS. Nie jestem alfą i omegą, ale rażą mnie błędy stylistyczne i interpunkcyjne w Twoich przepisach...
OdpowiedzUsuńMagda
A co z łyżką masła z przepisu na ciasto :)? Roztopić i dodać?
OdpowiedzUsuńNiesamowita jest ta drożdżówka! Nie miałam za dużo czasu, więc ciasto nie miało możliwości w pełni wyrosnąć, ale i tak wyszło cudowne. Następnym razem zrobię z budyniowym nadzieniem. :)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo gorąco, doskonała przekąska do kakao albo kawy.