Klasyczny, tradycyjny i prosty.
A dzięki temu przepyszny.
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym i ryżem.
(2 porcje)
ok. 400g piersi z kurczaka
165 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru
chilli
100g ryżu
Ryż gotujemy, kurczaka kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kurczaka i doprawiamy. Smażymy przez ok. 5 minut na małym ogniu podlewając wodą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania nadmiaru płynu. Podajemy z ryżem.
Mój pierwszy kurczak curry z mleczkiem kokosowym- do powtórzenia!
Smacznego :)
Nigdy nie wykorzystywałam mleczka kokosowego w tego typu daniach, ale chyba był to błąd. Podoba mi się kremowość tego sosu...
OdpowiedzUsuńten kurczak musi być wyśmienity! :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Mam nadzieję, że będziesz dalej korzystała z mleczka kokosowego w daniach typu curry. I polecam poza proszkiem curry także pasty: czerwoną pastę curry i zieloną pastę curry :) Są świetne do takich dań :)
OdpowiedzUsuńO tak kurczak w sosie curry jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńlubię, lubię bardzo! szybko i smacznie
OdpowiedzUsuńWiesz, czym mnie zachęcić! ;-D mniam, pychotka!
OdpowiedzUsuńtakie właśnie dania lubię, super
OdpowiedzUsuńDoskonały! ja dodałam jeszcze czerwonej cebuli i cukinie:)
OdpowiedzUsuńpychotka:)