Nie tłumacząc się już bezsensownie z nieobecności przejdźmy do przepisu. Te jabłka zrobiłam już dawno temu, wykorzystując przepis na kultowe już u mnie ciasto kruche bez tłuszczu, które wprost uwielbiam. Miały być dla mnie i dla mamy, ale po zjedzeniu jednego nie mogłam się powstrzymać i oba wylądowały u mnie w żołądku, cóż mama będzie musiała poczekać ;)) 

Jedyne co zrobiłam źle za pierwszym razem to użycie surowych jabłek, ale to już się nie powtórzy i dla Was prezentuję już poprawioną wersję. A więc smacznego!
A na dodatek dietetycznego :) Dzięki mące pełnoziarnistej, braku tłuszczu, cukru, dodatkowi chudego twarogu i orzechów. Czego chcieć więcej. 
A jak mawia Sophie Dahl- pieczenie ma magiczne właściwości. 




Zapiekane jabłka w cieście z twarogiem
(2 porcje)
2 średnie jabłka obrane ze skórki i wydrążone w środku
3/4 szklanki mąki żytniej
3 łyżki jogurtu naturalnego
żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka stewii
nadzienie
ok. 50g chudego twarogu
4 orzechy włoskie
1 łyżka stewii

Jabłka obieramy i wydrążamy, mąkę łączymy z żółtkiem, jogurtem, proszkiem do pieczenia i stewią, wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne, wstawiamy do lodówki na min. pół godziny. Twarożek mieszamy ze stewią i pokruszonymi orzechami. Jabłka lekko podpiekamy w ok. 180 stopniach przez jakies 20 min (najlepiej z termoobiegiem). Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy każdą i kładziemy na niej jabłko, do wydrążonego środka wkładamy 1/2 nadzienia i zawijamy ciasto. Tak samo postępujemy z drugą częścią. wkładamy do kokilek. Pieczemy jeszcze ok. 15 min w 180 stopniach. 



A 14 maja już blisko. Mnóstwo planów, mnóstwo zajęć, mnóstwo marzeń i wciąż za mało czasu. 

Smacznego :))

I mam nadzieję pojawiać się tu częściej. A przede wszystkim u Was :)



3 Comments

  1. wow, ekstra pomysł !! muszę wykorzystać ;) uwielbiam jabłka , twarożek też i do tego wszystko w cieście - super !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo :) Myślałam o tych jabłkach w cieście i myślałam, nie mogłam się za nie zabrać, a chyba Ty ostatecznie mnie do nich przekonałaś. Wyszły naprawdę apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię to!!!!Pysznie to wygląda...

    OdpowiedzUsuń

Featured Posts