Kruche ciasto kojarzy się z najwspanialszymi słodyczami- taratelki z malinami, kruche ciasteczka czekoladowe, szarlotka, sernik... ;) Istne niebo w gębie. Ale tylko w gębie, bo w lustrze już zdecydowanie mniej. Do dzisiaj.
Dzisiaj bowiem przedstawiam Wam absolutnie pyszną i absolutnie bezgrzeszną tartę na dietetycznym kruchym cieście.
Serowa tarta na dietetycznym kruchym cieście
spód
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
100 g jogurtu naturalnego
5 tabl słodziku
nadzienie
ser biały 250 gram
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 tabl słodziku
aromat waniliowy
owoce do dekoracji
Mąkę połączyć z jajkiem i jogurtem, dosłodzić i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć formę do tarty. Zapiec lekko około 5 minut w 200 stopniach.
Twaróg zblendować z jajkami i sodą, dodać aromat i słodzik. Taką masę wylać na podpieczony spód. Udekorować owocami (u mnie 1 nektarynka i kilka malin). Piec jeszcze 15-20 minut w 200 stopniach. Można jednak zmniejszyć temperaturę gdy ser zbyt szybko spiecze się z wierzchu.
Nie mam zdjęć już upieczonej tarty ponieważ... nie zdążyłam ich zrobić. Tarta zniknęła w bliżej nieokreślonych okolicznościach.
Gwarantuje, że wam również zasmakuje.
Smacznego ;))
Przepis bierze udział w akcji W wersji Light
Wspaniały pomysł! I jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę zachęcająco.
OdpowiedzUsuńPolecam Ci jednak zamiast słodziku w tabletkach - który najczęściej nie nadaje się do takiej obróbki termicznej, słodzik w proszku do wypieków. Ja używam w swojej kuchni słodzika Sussina Gold :)
Faktycznie dietetyczna i zdrowa :) Przypuszczam, że ze smakiem jest również na duży plus. Leci do zakładek, na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńświetna - kolejny Twój przepis do wypróbowania!!!
OdpowiedzUsuńteż robiłam ostatnio ciasto kruche na jogurcie! chyba rzadko będę wracać do tradycyjnego z masłem :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczna, od razu nabrałam ochoty na nią :)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl na odchudzona tarte:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda. pewnie zjadłabym jej tyle, że na nic zdałyby się jej dietetyczne właściwości :)
OdpowiedzUsuńOoo na pewno wypróbuję, czekałam na taki postęp w wynalazkach ludzkości :D
OdpowiedzUsuńrewelacja, zapisałam sobie do listy mashew ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie ma zdjęć spodu, bo to o niego najbardziej tu chodzi a chciałabym zobaczyć czy jest zwarty i nierozwalający się :( Może upieczesz jeszcze raz?? :)
OdpowiedzUsuńmmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńświetny blog :)
ciekawy post ♥
Zapraszam do mnie ♥♥
całusy :)
ile kalorii ma jedna porcja tej tarty?
OdpowiedzUsuńliczenie kalorii naprawde nie jest potrzebne i według mnie prowadzi donikad nawet na diecie, ale odpowiem na to pyt, mimo ze wszystko zalezy od rodzaju skłądników:
OdpowiedzUsuńspód
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 675 kcal)
1 jajko (jezeli M to ok. 80kcal jezeli klasa L koło 90 kcal)
100 g jogurtu naturalnego (zwykły kolo 60 kcal, 0% koło 40 kcal)
5 tabl słodziku (o kcal)
nadzienie
ser biały 250 gram (zalezy od rodzaju u mnie 73 kcal/100g)
2 jajka (160 kcal)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 tabl słodziku
aromat waniliowy
wystarczy zsumowac i podzielic na ilosc porcji, ktora zalezy od nas, mozna pociąc tartę na 8, 10, 12 kawalkow, ile chcemy.
A ja w przekroju? Nie rozwala się? Nie trzeba np banana albo budyniu jeszcze na taki krótki czas pieczenia??? Brzmi cudnie i robię na 100% ale mam obawy, że nie będzie zbyt spójne...
OdpowiedzUsuńM_tusia
Pyszne ciasteczko, fajna masa serowa, bananki i różne rodzynki :3 Ale spód trochę trocinowaty, bo za grubo albo za mało słodko :3 A najlepiej zjem go rano z pomidorkiem i ogóreczkiem zapieczony z szynką :3 Ogólnie wykładajcie cienko spód, bo może okazać się wiórowaty :3 Chomiczki :3
OdpowiedzUsuńile słodzika w proszku zamiast tablektowego?
OdpowiedzUsuńWitam, słodziki to głownie asparta i ksylitol które w wysokich temperaturach tworzą groźne związki rakotwórcze..dlatego nawet do gorących napojów powinno się się dodawać słodzik po przestygnięciu, więc ciasto super ale bez słodzika :>!
OdpowiedzUsuńWitam. Jaka Pani miala średnicę foremki?
OdpowiedzUsuń