Pierwszy z serii obiecanych przepisów z wykorzystaniem odżywki białkowej. Tak jak już wspominałam jakiś czas temu kupiłam pierwsze opakowanie odżywki białkowej- z ciekawości, z chęci zapewniania sobie kolejnego źródła białka i z powodu wzmożenia aktywności fizycznej i chęci zbudowania mięśni. Bo myli się ten kto uważa, że używanie odżywki białkowej powoduje "napompowanie" mięśni i wygląd kulturysty- to jedno z najgłupszych i najśmieszniejszych przekonań o suplementach diety tego typu. Ja stosuję odżywki od jakiegoś czasu- nie jest to bardzo regularne ale jest a do wyglądu kulturysty mi tak daleeeeeko, że chyba nie znam nikogo mniej podobnego :)
Za to w kuchni odżywka stała się dla mnie bardzo dobrym bodźcem do nowych eksperymentów i to udanych ;) 





Proteinowe ciasto czekoladowe
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
0.5 szklanki odżywki białkowej (u mnie orzechowa)
2 jajka 
ok 100g serka homogenizownego naturalnego 
2 łyżki stewii
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki borówek amerykańskich 

Suche składniki mieszamy razem osobno w misce. Jajka miksujemy z częścią serka po czym dodajemy suche składniki (stopniowo) i miksujemy dalej do połączenia się w gładką masę. Po dodaniu całości sprawdzamy konsystencję- jeśli jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę serka i miksujemy dalej. Ciasto ma być dość gęste ale powinno bez większych oporów wylać się z garnka do formy :) Masę przelewamy do silikonowej keksówki, na wierzch wysypujemy borówki i lekko wciaskamy je w masę delikatnie mieszając. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach.


W diecie większości Polaków brakuje białka i taka odżywka byłaby idealnych wyjściem, ale zdaję sobie sprawę, że dla większości osób jest to zbyt egzotyczny produkt- nieznajomy, niebezpieczny, podejrzany i zdawałoby się bardzo wyspecjalizowany. Ja przekonałam się, że jest to zupełna nieprawda i mam nadzieję, że swoimi przepisami przekonam jeszcze parę osób ;)
Tym bardziej, że przepisów z wykorzystaniem akurat odżywki jest w internecie bardzo mało- aż dziw bo do diety Dukana pasowałaby idealnie i wszyscy dukanowcy z pewnością odkryli by jej potencjał- bo jak się okazuje można zrobić z niej wiele :)



Dla niedowiarków polecam śledzić moje przepisy z tej serii :))

Smacznego :)


10 Comments

  1. wow, jak apetycznie wygląda ;) plis te jagody obok.. obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne to ciacho, kusząco wygląda w przekroju ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wygląda :) chyba się skuszę..

    OdpowiedzUsuń
  4. Też używam sporadycznie odżywki białkowej, ale czy nie traci ona swoich właściowości podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przesmacznie wyglądają, pycha z borówkami ;) !

    OdpowiedzUsuń
  6. BIałko WPC czy Kazeina?

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam mniam! Jak tylko będą borówki to biorę się do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę dodać serek wiejski zamiast homogenizowanego?

    OdpowiedzUsuń

Featured Posts